Då har jag förvisso inte räknat in alla redigeringar och korrläsningar jag gjort, och inte för allt i världen alla oavslutade eller ens nästan utlästa. (Det var många år sen nu som jag slutade säga att jag minsann alltid läser ut en bok. Tycker jag inte den är bra, vad ska jag läsa den för (om jag inte får betalt)?
Jag skrev nyligen ner alla böckerna i ett och samma dokument, och gjorde därmed en ganska spännande resa genom de tio senaste åren. Jag kommer ihåg vad som hände medan jag läste, vilken period i mitt liv det var, vissa omläsningar har tydliga mönster i trygghet och igenkänning i oroliga tider. Däremot är det ganska många böcker som jag inte kommer ihåg ett dugg av, som En grötvägrares memoarer, av Sten B Ek. Jag hittar mycket lite info om den, men tydligen innehåller den spetsfundigheter och klokheter som "gör läsaren både fundersam och eftertänksam".
2012 var ett bedrövligt bokår. Rent fritidsläsningsmässigt. |
Återkommande är säkra böcker, där jag vet att jag kommer att få den underhållning jag väntar mig, böcker som går snabbt att läsa och som egentligen inte upptar någon större del av min hjärna under läsningen. Skön avkoppling när jag vill ha nåt att läsa men inte riktigt orkar med nåt nytt, helt enkelt. Till exempel Marian Keyes och Tove Jansson.
En annan sådan relation är Pride and Prejudice, men på ett annat sätt. Jag vet vad jag får, men är också hela tiden på jakt efter nya nyanser, saker jag inte upptäckt. Och faktiskt hittar jag något jag inte tänkt på nästan varje gång. Så det är inte samma inaktiva läsning, utan hela tiden ett sökande efter mer, inbillar jag mig i alla fall. Om inte annat får jag släcka längtan efter den värld som serveras mig.
Men men, 443 böcker, det betyder i snitt 44,3 böcker per år och 0,9 i veckan. Det är kanske inte så illa ändå.
nya nyanser har sin förtjusning
SvaraRadera