måndag 3 oktober 2011

Manusläsning med formel

Jag har fått i uppdrag att läsa manus för ett förlag jag arbetade på för några år sedan och sedan har frilansat för.

Hundra manus är det som ska gås igenom och sållas och jag tänkte att det tar nog inte så lång tid.
Men attans vad folk är medvetna nuförtiden! De vet vad som funkar och alla dessa skrivarkurser leder till ett mycket enhetligt utbud av manus.

Dessutom har förlaget absolut lyckats med uppgiften att profilera sig inom thriller/spänning/deckare-genren, och får således in sådana  manus. Därför var det svårare än jag trodde.

Ofta är det skrivet i den typiska deckarstilen, ett ok språk men ganska segt och platt. Men det kan man ju jobba med ... det jag vill ha koll på är ju storyn. Men det ska erkännas, har man inget speciellt att komma med de första trettio sidorna, då blir det inget. Det finns för många som skriver helt ok och med samma formler.

Säkert fem av tio har börjat med en händelse där man inte vet tid och plats, som leder till kanske en barndomsögonblicksskildring. Nästa kapitel vaknar den tilltänkta polisen/detektiven/experten i sin säng efter en blöt natt/en ansträngande flytt/eller till regnets dunkande mot rutan. Oftast singlar, och oftast män.

Till och med kvinnor skriver oftast med en manlig huvudperson, och inte sällan blir det GÄSP. Promiskuösa/deppiga/alkoholmarinerade singelmän finns det för många av i spänningslitteraturen.

Jag hoppas stöta på något alldeles fantastiskt annorlunda som ändå är en spänningsroman eller deckare.

4 kommentarer:

  1. Fann dig också!
    Spännande uppdrag men förstår att det är svårt. Hoppas du hittar någon guldklimp där bland alla texter.
    Btw...snygg design på bloggen ;)

    SvaraRadera
  2. Som Hanna Fahl sa apropå att vaska fram bra låtar i Melodifestivalen: "En gång var tvåhundrade låt dök en effektiv refräng upp, och de stod ut som glänsande guldpalats i en ocean av bajs."

    SvaraRadera
  3. Haha, förbaskade skrivarkurser! :) Hoppas du hittat en pärla där någonstans i högen.

    Kram

    SvaraRadera